Virikkeet

Onnellisempi kissa virikkeillä

Eläin tarvitsee rakkautta ja hellimistä. Hyvän kodin lisäksi se tarvitsee virikkeitä. Kuten ihmisille, eläinten virikkeitä ovat leikkiminen ja oppiminen, sekä sosiaalinen kanssakäyminen.

Karri makoilemassa virikepelin päällä

Karri makoilemassa virikepelin päällä

Eläimille myydään monenlaisia virikepelejä ja aktivointileluja. Kissa nauttii, kun se saa viettää laatuaikaa omistajan kanssa. Ostimme vasta Rudille ja Karrille Catit merkkisen leikkiradan, jossa pallo kiertää vapaasti muokattavaa rataa pitkin sulavasti tunnelin sisällä. Kissa voi leikkiä virikepelillä oma-aloitteisesti, mutta mieluisinta etenkin Karrille on, kun omistaja istuu vieressä ja laittaa välillä pallon liikkeelle. Rudi on tyytynyt seuraamaan vierestä pentu-Karrin leikkimistä.

Aktivointilelu Catit Design Senses

Aktivointilelu Catit Design Senses

Kissan virikeleluilla on monenlaisia hyötyjä! Ongelmanratkaisuun ja oppimiseen perustuvat virikeleikit parantavat kissan mielialaa ja aivotoimintaa mm. parantamalla muistia, välittäjäaineiden toimintaa ja solujen uusiutumista (Eläinkoulutusblogi [Henriette van Praag, Gerd Kempermann and Fred H. Gage, 2000, Neural consequences of environmental enrichment, Neuroscience, Nature reviews]).

Virikeleikkien ihanuus

Virikeleikkien ihanuus

Omistaja voi tarjota virikkeitä monilla eri tavoilla: ei ole välttämätöntä ostaa leluja ja virikepelejä kaupasta, vain omistajan oma mielikuvitus on rajana!

  • Virikkeitä voi toteuttaa antamalla kissalle ongelmanratkaisutehtäviä tai kouluttamalla sitä. Omistaja voi myös piilottaa ruokaa ja antaa kissan etsiä makupalat.
  • Liikunta on erinomainen virike, koska sisäkissan ulkoillessa kissa saa paljon uusia kokemuksia. Liikunnan voi yhdistää herkkujen etsimiseen piilottamalla ruokaa vaikeasti tavoitettaviin paikkoihin.
  • Piiloleikit ovat sosiaalisia ja mielekkäitä leikkejä kissalle. Kissalle voi tehdä piilo- ja vaanimispaikkoja itse esim. kasaamalla tavaroita/tyynyjä tai osoittamalla kissalle uuden kolon kaapin perältä: kissat tapaavat ihastua uusiin piilopaikkoihin!
  • Kotoa löytyvä kissakaveri tuo sisältöä kissan elämään, mutta se ei korvaa kanssakäymistä omistajan kanssa. Sosiaalinen kanssakäyminen on muutakin kuin rapsuttelua ja yhdessä nukkumista. Yhteiset leikkihetket ehkäisevät myös monia kissan käytösongelmia.
  • Hassuttelu oman kissan kanssa on yksi kommunikoinnin muoto. Eläimen kanssa voi seurustella useiden eri aistien kautta. Puhallus turkkiin saa kissalle aikaan uusia tuntemuksia ja yllätyksen päivään.
Rudi ja Karri leikkivät jääpalalla

Karri ja Rudi leikkivät jääpalalla

Leikkikalu voi olla kissanminttuhiiri tai vaikkapa pakastimesta löytyvä jääpala. Rudi ja Karri pitivät vastikään kaakelilattian edesauttamana hauskaa jääpalan kanssa. Ihmetys ja kummastus oli suuri, kun kylmä ja sulava jääpala sinkoili lattialla tassun voimasta!

Rudi ihmettelemässä ja nuuskimassa jääpalaa

Rudi ihmettelemässä ja nuuskimassa jääpalaa

Totta tosiaan, useinkaan virikkeiden ei tarvitse olla kummoisia, vaan ne voivat olla halpoja ja tavallisia leikkejä.

Karri hyökkääämässä

Karri hyökkäämässä

Jääpalan koemaistiaiset

Jääpalan koemaistiaiset

Karrilla ja Rudilla oli joululomalla useampi syli hoitamassa. Kissat olivat onnellisia ylimääräisestä huomiosta. Alla olevassa kuvassa on Karrin uusi lempihellijä.

Lentävä Karri

Lentävä Karri

Lähteet

Eläinkoulutus. Virikevinkkejä. Viitattu 18.01.2013. http://elainkoulutus.wordpress.com/2012/11/15/virikevinkkeja/

Eläinkoulutus. Virikkeiden vaikutus. Viitattu 18.01.2013. http://elainkoulutus.wordpress.com/2011/01/08/virikkeilla-vaikutusta-aivoihin/

 

 

Comments are closed.