Vakuutukset

Kallista vai kannattavaa?

Kun harkitsimme ensimmäisen rotukissan hankkimista, teimme kissan tulevista kustannuksista Excel-taulukkoon hankinta- ja ylläpitokustannusten laskelman. Rotukissan hankkiminen herätti monia kysymyksiä. Lisäksi opiskelijan on oltava lompakkonsa suhteen realistinen.

Laskelmat

Kysymyksiä riitti laidasta laitaan: Tulevatko eläinkaupan hiekat ja raksut maksamaan liikaa? Jos säästän rahaa raksujen laadussa, kostautuuko sen tulevissa eläinlääkärikuluissa? Voiko rotukissan ruoissa säästää ostamalla liharuoat marketista? Paljonko vakuutukset tulevat maksamaan? Miksi ottaisin vakuutuksen, eihän monilla maatiaiskissoillakaan ole vakuutusta? Millaisen elämän haluan tarjota omalle tulevalle karvakaverille? Suunnitelman tekeminen selkeytti päätöstä.

Teimme yhteensä kolme taulukkoa. 1. taulukossa laskimme maatiaiskissan kustannukset ja seuraavissa taulukoissa rotukissan kustannukset. Eli 2. taulukossa laskettiin rotukissan kulut, kun lihat, raksut ja hiekat ostettiin eläinkaupasta ja 3. taulukossa vertailtiin rotukissan kuluja, kun vastaavat tuotteet ostettiin päivittäistavarakaupasta. Kaikissa kustannuslaskelmissa vertailtiin seuraavia tekijöitä:

 • Hankintahinta (kissan ostohinta + kissan hakemisen matkustuskustannukset), 1. vuoden kulut, seuraavien vuosien kulut
 • Vakuutus
 • Eläinlääkärikulut (tehosterokotukset, rabies ja kastraatio)
 • Liharuoat (pussiruoat ja raakaliha)
 • Kuivaruoka (eli raksut)
 • Palkitseminen (herkkuja aktivoimiseen ja kouluttamiseen)
 • Hiekat
 • Lelut
 • Hoito (harjaaminen, shampoot, matokuurit yms.)

Vaikka meillä kummallakin on ollut aina lapsuudessa maatiaiskissoja, kissan tarpeiden selvittely vei aikaa. Maatiaiskissoillemme ei ollut koskaan syötetty eläinkaupan ruokaa, eikä ostettu omia shampoo-tuotteita, eikä niitä ollut koskaan vakuutettu. Näin ollen kustannusvertailusta jätettiin laskematta vakuutus maatiaiskissalle.

rudi_ragdoll_insurances

Kuten odotettavissa oli, kustannuslaskelma osoitti, että ostettaessa kissan tarvikkeet päivittäistavarakaupasta, on säästö huomattava. Suurimmaksi kulueräksi osoittautui kuitenkin eläinkaupasta ostettavat kissan lihat. Päivittäistavarakaupan liha on huomattavasti edullisempaa. Päätimme, että tulemme pääasiassa ruokkimaan tulevaa ragdolliamme (Rudia) Whiskasin liharuoilla. Raksut on tärkeää ostaa eläinkaupasta, koska niissä laatu maksaa itseään takaisin terveen kissan muodossa. Eläinkaupan raksuista kissa saa vitamiineja, eikä niille muodostu niin helposti virtsakiviä, kuin marketin raksuista. Lisäksi huomasimme, että laadukas kissanhiekka säästää rahaa ja hermoja.

Suurimmat säästöt maatiaiskissan hankinnassa olivat hankintahinta ja vakuutuskulut. Koska kummankin meidän lapsuus on kulunut kissojen ympäröimänä, tuntui luonnolliselta harkita rotukissan hankintaa. Kissa elää noin 15-vuotta, joten halusimme tehdä näille tuleville vuosille hyvän valinnan. Pidimme ajatuksesta, että rotukissaa hankkiessa ne tulevat yleensä välittävästä kodista, jossa niitä on kohdeltu todella hyvin koko pentuajan. No, kuten muutkin asiat tässä elämässä, tämäkään ei ole kiveen hakattua, joten ostajan on pidettävä silmät auki kasvattajaa valitessa. Meidän onneksemme Rudi ja Karri ovat lähtöisin rakastavilta kasvattajilta, jotka ovat pitäneet pienistä kissanpennuista hyvää huolta. Loppujen lopuksi valinta hankkia rotukissa oli helppo. Ja hankintahinta? Kerran se vain kirpaisee.

Vakuutukset

Ehkäpä juuri hankintahinta patisti meitä ottamaan vakuutuksen kissalle. Maatiaiskissan ajattelee pärjäävän tilanteessa kuin tilanteessa. Erehtyisikö ulkona saalistava petokissa syömään lahjapaperia niin, että se tarvitsisi eläinlääkäriä? Rotukissa on niin kallis, että onnettomuuden tapahduttua ja surun hälvettyä, uutta ei silti niin vain hankita. Kasvattajat myös testaavat rotukissat hyvin perinnöllisten sairauksien varalta. Mutta kissa voi myös menehtyä yllättäen, ja silloin henkivakuutus tulee tarpeeseen.

Ensimmäinen vakuutuksemme otettiin sieltä, mistä me opiskelijat saimme liiton kautta alennukset. Vakuutus Rudille oli noin 200€/vuosi. Vakuutus kattoi eläinlääkärikuluja ja sisälsi henkivakuutuksen.

Karrin hankkimisen aikoihin aloimme pohtimaan, että vakuutusmaksujen tuplaantuessa vuosittainen summa alkaa kipuamaan kipurajan yli. Mitä tehdä? Vakuutuksien lakkauttaminen tuntui hölmöltä vaihtoehdolta, koska niiden hankintaperusteet eivät olleet muuttuneet. Vakuutukset täytyi siis kilpailuttaa! Internetin ja sähköpostin avulla kilpailuttaminen on tehokasta. Saman tarjouspyynnön voi kopioida myös seuraavalle yhtiölle lähetettävään viestiin. Yksi vakuutusmyyjä kävi jopa kotonamme kahvilla esittelemässä vakuutusvaihtoehtoja.

cat_insurance

Pyysimme tarjoukset mm. IF:ltä, Fenniasta, Pohjolalta, Osuuspankilta ja Pohjantähdestä. Meidän tarjouspyyntöihin kuului kahden kissan vakuutukset, kotivakuutus ja tapaturmavakuutukset urheiluun, sekä pyyntö keskittämisalennuksista. Hyvin tavallinen vakuutuspaketti. Tarjoukset heittelivät useilla sadoilla euroilla. Lopuksi päädyimme valitsemaan seuraavanlaisen kissavakuutukseen:

 • 2 ragdollia
 • Eläinlääkärikäynnin omavastuu 30€ / käynti
 • Eläinlääkärikuluja korvataan max. 700€ / vuosi
 • Vakuutus voimassa, kunnes kissa on 13-vuotias
 • Ei henkivakuutusta
 • 120€ / vuosi / kaksi kissaa

Vakuutustarjouksien pyytäminen tuotti kissojen vakuutuksista säästöä yhteensä 280€/vuosi. Lisäksi eläinlääkärikäyntien omavastuusumma pieneni roimasti. Tällä hetkellä maksamme siis kahdesta kissasta vakuutusmaksuja 120 euroa vuodessa.

Jätimme henkivakuutuksen pois, koska se toi mukavan alennuksen vakuutuksiin. Totesimme, että tärkein prioriteettimme on kissan sairastuessa kattaa eläinlääkärikulut. Alhainen omavastuu mahdollistaa kissan viemisen nopeasti ja epäröimättä eläinlääkäriin. Lisäksi, jos kissa sairastuu vakavasti, on hyvä, että vakuutus on turvaamassa omistajan taloutta.

Miksi vakuutus?

Monet ovat sitä mieltä, että vakuutuksia ei tarvitse ottaa, jos säästää kissan eläinlääkärirahat etukäteen valmiiksi säästötilille. Tämä on varmasti hyvä keino. Meillä se ei olisi toiminut. Säästäminen vaatii hyvää itsekuria ja rahareikiä on paljon. Ihmisellä on myös luonteenomaista tuudittautua turvallisuudentunteeseen, joten kissan onnettomuusvapaiden vuosien jälkeen saataisi kiusaus koskea eläinlääkärirahastoon nousta suureksi.

Kun Rudi oli pieni, katselimme kauhuissamme, kun se jahtasi kiipeilypuun ylimmällä tasanteella katon rajassa omaa häntäänsä ja mietimme: ”Onneksi on vakuutukset”. Mutta, onneksi vakuutuksia ei ole kertaakaan vielä tarvittu!

Vakuutukset ovat luoneet meille turvallisuuden tunnetta ja vakuutuksien kilpailuttamisen tulos oli positiivinen yllätys. Nykyisten kokemuksien jälkeen ajattelen toisin, kuin aiemmin, ja ottaisin myös maatiaiskissalle vakuutuksen.

Onko teidän kissoillanne vakuutukset? Miksi et ole ottanut vakuutusta? Miksi vakuutukset ovat mielestänne tärkeitä? Kokemuksia kaipaillaan!

ragdoll_karri_insurances

Comments are closed.