Turvavyövaljaat

Muista aina, liikenteessä…

Tietävätkö kaikki tämän laulun? Rudille ja Karrille ostettiin vihdoin ja viimein turvavyövaljaat, jotta autossa matkustaminen olisi turvallisempaa.

Rudin ja Karrin turvavyövaljaat

Rudin ja Karrin Trixie-turvavyövaljaat

Rudi ja Karri protestoivat alkuun valjaiden käyttöä. Eniten näytti räsynukkeja kaihertavan, että ne eivät päässeet enää hattuhyllylle maisemia katselemaan. Ensimmäisellä kerralla valjaita pidettiin vain puolet ajomatkasta. Sitten taas hieman pidempään. Kolmannella reissulla Rudi ja Karri olivat jo rauhallisena koko matkan ja lepäsivät takapenkillä kylki kyljessä.

Onko pakko?!

Onko pakko?!

Rudi kurkkii takapenkillä Karrin takaa

Rudi kurkkii takapenkillä Karrin takaa

Turvavyövaljaiden etuna on, että eläimet eivät pääse liikkumaan autossa. Kuski ei häiriinny ja kolaririskit pienenevät. Turvavyövaljaat kiinnitetään turvavyöliittimeen, joten niiden pitäisi toimia kuten ihmisten turvavöiden.

Rudille laitetaan päälle ulkoiluvaljaat ja neule:
näin nätisti sitä istutaan!


ruudolf.org

Tuulilasi-lehti kirjoitti elokuussa 2013 amerikkalaisesta tutkimuksesta, jossa oli selvitetty turvavyövaljaiden luotettavuutta käyttämällä koirien mallinukkeja ja yleisesti liikenteessä käytössä olevia valjaita. Pienin mallinukkekoira oli n. 11kg ja tutkimuksen rahoitti Subaru.

Tutkimuksen tulos on hälyttävä: yksikään valjaista ei ole tutkijoiden mukaan tarpeeksi turvallinen suojatakseen sekä koiraa että auton kyydissä olevia ihmisiä kolaritilanteessa.

Törmäystesti indikoi että kolaritilanteessa turvavyövaljaat hajoavat törmäyksen voimasta ja lemmikki todennäköisesti kuolee. Linkki alkuperäiseen artikkeliin tässä. Hyviä vaihtoehtoja turvavyövaljaille ovat luultavasti lemmikkieläinhäkki tai farmariauton takaosa, jossa matkustamo on erotettu häkkiseinämällä.

Silti on mielestäni parempi käyttää turvavyövaljaita, kuin matkustaa ilman mitään suojaa. Kolarissa ei tapa vauhti, vaan äkkipysäytys! Jo pienessä vauhdissa tapahtuva autokolari ja sen aiheuttama ilmalento voi koitua lemmikille kohtalokkaaksi, jos se on autossa täysin vailla suojaa.

Tuulilasi-lehden mukaan säännöksiä lemmikkieläinten turvallisuustuotteisiin ollaan vasta luomassa Yhdysvalloissa. Toivottavasti säädökset paranevat ja turvallisuustuotteet, ja jopa autojen turvallisuusratkaisut, paranevat tulevaisuudessa lemmikkien osalta.

Lemmikkieläinturvallisuuskeskuksen törmäystesti:
koiran turvavyövaljaatCenter for Pet Safety crash test

Comments are closed.