Suuren sydämen jatkotutkimukset

Karri kävi tällä viikolla eläinlääkärissä sydänongelman jatkoseurannassa. Karrilla todettiin vajaa seitsemän kuukautta sitten edellisellä käynnillä, että sydämen oikea eteinen ja kammio ovat suurentuneet.

Karrilla oli myös ollut yskäkohtauksia. Yskäkohtauksia on tullut seuranta-aikana vain kuudesti, joten määrä ei ole vielä huolestuttava. Karri on voinut yleensä ottaen hyvin. Emme ole enää juoksuttaneet sitä hurjiin vauhteihin leikin temmellyksessä, joten se ei ole enää hengästynyt ja jäänyt huohottamaan.

Pirteä kuin peipponen

Pirteä kuin peipponen

Karri kävi kissaklinikalla kontrollikäynnillä. Se taisi muistaa edelliskerralla kokemansa nukutuksen ja siitä seuranneen huonon olon. Kun pääsimme eläinlääkäriin niin Karri alkoi olla yhä levottomampi. Lopputulos oli, että Karri jouduttiin nukuttamaan taas tutkimusten ajaksi, koska tutkimusten edetessä se alkoi olla kuin hermoraunio. Meno oli pahempaa kuin kissanäyttelyssä.

Kun eläinlääkäri koetti kuunnella Karrin sydäntä stetoskoopilla, niin Karri sähisi lääkärille. Vaikka se ei ole ennen sähissyt ihmiselle! Karri myös koetti huitaista hoitajaa kynsillä. Ja kun siltä mitattiin verenpainetta hännästä, niin Karri hyppi ilmaan mittauslaitteen puristuksen tahdissa ja sen hermot alkoivat olemaan jo täysin lopussa. Siispä se sai nukutusainepiikin takapuoleen.

Minäkö muka eläinlääkärissä rettelöitsijä?

Minäkö muka eläinlääkärissä rettelöitsijä?

Karrin sydänvikaan ei vieläkään saatu selvyyttä, koska sydämen turvotukseen ei löytynyt mitään selkeää syytä. Ultraäänessä ei voitu todentaa reikää sydämessä eikä sivuääniä löytynyt. Jos sydämessä on reikä, niin se voi aiheuttaa sydämen vajaatoiminnan. Kuten tiedämme, sydän liikkuu kaiken aikaa, joten vaikka reikä olisi olemassa, niin sitä on vaikea varmaksi todeta. Yksi selitys oireille olisi HCM ARVC, mutta silloin Karrilla pitäisi olla rytmihäiriöitä, jotka siltä nyt puuttuvat. Tulevaisuudessa kontrollikäynneillä Karrin sydän tullaan siis kuuntelemaan, että jos siihen on ilmestynyt rytmihäiriöitä.

Hypertrofinen kardiomyopatia (HCM) on sydänsairaus, jossa sydänlihas paksuuntuu. Se voi johtaa sydämen vajaatomintaan tai veritulppaan, jolloin kissa saattaa menehtyä yllättäen. HCM ARVC (arrhythmogenic right ventricular cardiomyopathy) on hieman eri asia kuin HCM. Tällöin sydän rasvoittuu ja siihen tulee rytmihäiriöitä. Vaikka kyseessä on eri sairaus kuin HCM, on sekin vaarallinen.

Krooh pyyh, mulla on ihan hyvä olo

Krooh pyyh, mulla on ihan hyvä olo

Tällä hetkellä ei ole diagnoosia, että miksi Karrin sydän on laajentunut. Tila ei ole edennyt reilun puolen vuoden aikana. Kun oireita ei ole, niin sydänkontrollissa käydään jatkossa vuosittain. Kotona pyrimme tarkkailemaan, että muuttuuko Karrin hengittäminen. Ja jos Karri muuttuu kotona kiukkuiseksi, niin se on oire että tila on pahentumassa.

Tällä hetkellä Karrilla on siis elämä tavallisella mallillaan. On kuitenkin otettava huomioon, että jos Karrin tila pahenee, niin se voi huonontua hyvin nopeasti.

Nämä karvaiset kaverit, meidän lemmikkimme, asettuvat asumaan sydämeen ja muodostuvat perheenjäseniksi. Kuolema korjaa lemmikin nopeammin kuin ihmiset. Ja luopuminen on sydäntäsärkevää! Toiveena on, kun kissanpennun saa kotiin, että se olisi hengissä ainakin yli 15-vuotta. Karrin kanssa varaudumme pahimpaan, mutta koetamme  silti nauttia jokaisesta päivästä.

Rapsuta mua!

Rapsuta mua!

Comments are closed.