Ruoat vol. 2

Ruokakokeiluja ja uusi arki

Edellisessä ruoka-artikkelissa käytiin läpi Rudin ruokatottumuksia. Rudi söi silloin lähinnä Royal Caninin kuivaruokaa. Eritoten RC:n Persian Kitten raksut olivat sille herkkua. Kun Karri tuli meille pentuna, syötimme sille Royal Caninin Maine Coon Kittenin raksuja. On hyvä syöttää kissanpennulle samaa ruokaa, mitä se on syönyt kasvattajan luona. Uudessa kodissa on jo muutenkin totuttelemista, niin on hyvä pitää ainakin vähän aikaa ruokamerkki samana. Tässä artikkelissa käyn läpi ruokakokeiluja ja perusteluja valinnoille.

Kuivaruoan merkitys

Kuivaruoka teettää työtä hampaille ja pitää ikenet terveinä. Laadukkaassa kuivaruoassa on runsas proteiinipitoisuus. Esim. päivittäistavarakaupan halvat raksut voivat sisältää niin paljon viljaa, että kissa joutuu syömään enemmän, jotta energian tarve tyydyttyy. Laadukkaat kuivaruoat on säädetty niin, että virtsan pH-pitoisuus pysyy alueella, jolla ei ole riskiä virtsakivien muodostumisesta.

rudi_and_karri_eating

Rudi ja Karri aamiaisella

Royal Canin

Syötimme Rudille ja Karrille hyvillä mielin Royal Caninia, koska kissat tuntuivat pitävän siitä ja olihan se eläinkaupan ruokaa, joten ajattelimme sen olevan hyvä ja terveellinen vaihtoehto. Eihän kallis voi olla kehnoa? Blogin kautta tuli kuitenkin palautetta Royal Caninista, joka sai minut kyseenalaistamaan RC:n: olisko parempi syöttää kissoille jonkin muun merkin kuivaruokaa?

Vilja

Royal Caninin ruoka sisältää viljaa, kuten myös useimmat päivittäistavarakaupan halvemmat ruoat. Kissa on lihansyöjäeläin, joka tarvitsee mm. paljon proteiinia. Kuten meidän ihmisten olisi parempi suosia ruokavaliossa vaaleiden vehnäleipien sijaan kanan rintafileitä, niin kissoille vilja on turhaa kuivaruoassa. Vilja ei tarjoa kissalle ravinnollista hyötyä. Viljan sanotaan rasittavan haimaa ja munuaisia, aiheuttavan hammaskiveä ja nostavan virtsan pH-arvoa.  Mene ja tiedä? Mutta koska kissa on lihansyöjä, valitsen omalle kissalleni viljattoman ruoan.

Säilöntäaineet

BHA ja propyyligallaatti ovat Royal Caninin ruoissa käytettyjä säilöntäaineita. BHT:tä on myös usein eläinkauppojen ruoissa. BHA ja BHT ovat sallittuja säilöntäaineita rajoitetuissa määrin, eli niillä on enimmäismäärärajoituksia. BHA ja BHT ovat myös ihmisille sallittuja rajoitetuissa määrin. Ainakin BHA:n on todettu aiheuttavan eläinkokeissa tietyille lajeille syöpää. Synteettisiä BHA:ta ja BHT:ta käytetään eläinruokien säilöntäaineina, koska ne ovat halvempia kuin luonnolliset antioksidantit.

BHA, eli butyylihydroksianisoli näkyy usein tuoteselosteena E-koodilla E320. BHT, eli butyylihydroksitolueenin E-koodi on E321. Popyyligallaatti on hapettumisenestoaine.

BHA ja BHT ovat suurina annoksina myrkkyjä. Ilmeisesti elämille saatetaan käyttää ruoassa huomattavasti suurempia BHA-pitoisuuksia, mitä ihmisille on sallittu. Tutkimuksia on paljon, ja monet ovat lyhyitä, joten elinikäisiä vaikutuksia ei tiedetä. Kuten eräs bloggaaja sanoi: ristiriitaista tietoa kannattaa katsoa kriittisin silmin (http://coldrats.wordpress.com/2012/10/07/rotat-ja-lisaaineet/). Se ajatus kuvaa hyvin myös minun mielipidettäni näiden säilöntäaineiden käytöstä.

Royal Canin – huono vaihtoehto?

Royal Canin on suosittu ruokamerkki, jolla on yleensä ottaen hyvä maine. Kun olin nuorempi ja minulla oli maatiaiskissoja, omasin mielikuvan, jonka mukaan RC on parasta mitä kissalle voi syöttää. Royal Canin käyttää paljon rahaa markkinointiin, joten onko ihme, että minulla oli kyseisestä merkistä jo valmiiksi pinkki kuva. Royal Canin jakaa myös paljon kissaruokia ilmaislahjoina ja lahjat markkinoinnin lisäksi viitoittavat tietä ruokavalinnoille.

Royal Caninin kuivaruoan varjopuolista liikkuu paljon tietoa, mutta vähän faktoja. Usein ihmiset osaavat varoittaa RC:n ruokien vaarallisuudesta, mutta keskustelut pyörivät mielipiteiden, eivätkä kirjallisten lähteiden ympärillä. Faktat ovat hajanaisia ja niitä on vaikea löytää.

Onko Royal Caninin kuivaruoassa liikaa viljaa ja säilöntäaineita? Itse en löytänyt pitäviä perusteluja sille, että Royal Canin vahingoittaisi kissaa. Päätin kuitenkin, että Royal Canin jää tässä taloudessa paitsioon ja sitä ei kissoille enää syötetä. Perustelin valinnan itselleni niin, että olisi hölmöä ottaa riski ja sulkea korvat epäilyksiltä. Halusin lemmikeilleni ruoan, joka ei sisällä viljaa ja yllämainittuja säilöntäaineita.

Välivaiheet – muita ruokakokeiluja

Calibra

Paikallisesta eläinkaupasta löytyi kuivaruokaa nimeltä Calibra. Rudi tykkäsi tämän mausta kovasti! Mutta koska merkki ei ollut ollenkaan tuttu ja lisätietojen selvittäminen tuntui vaivalloiselta, niin tämä kuivaruoka jäi lyhytaikaiseksi kokeiluksi.

Calibran kananmakuinen kuivaruoka

Calibran kananmakuinen kuivaruoka säilytysrasiassa

calibra_ja_almo_nature

Hill’s

Rudi ja Karri saivat eläinlääkäriltä näytepakkauksen, joka maistui todella hyvin! Ostimme myös kaupasta Hill’s märkäruokia. Mutta koska Hill’s kuivaruoka sisältää viljaa, ei näitä ostettu meille enää lisää.

science_plan_hills_s

hill_s__and_rudi

Viljattomat kuivaruoat

Viljattomia ruokia löytyy siis mm. seuraavien valmistajien valikoimana: Applaws, Power of Nature, Orijen ja Acana.

Karri tähyilemässä uusia ruokapusseja

Karri tähyilemässä uusia ruokapusseja

Orijen

Orijenia kokeilimme Rudille, ennen kuin Karri tuli taloon. Ruoka maistui Rudille kohtuullisen hyvin, mutta huh niitä hajuja hiekkalaatikolta! Orijen ei tainnut sopia Rudin vatsalle.

applawas_and_orijen_cereals

Applaws

Rudi ja Karri eivät syöneet Applawsin ruokaa aluksi yhtä suurella innolla, kuin Royal Caninin raksuja. Lieköhän että, ruokatestailut alkoivat jo kyllästyttää. Vai vaatiko maku totuttelemista? Mutta ajattelin asian näin: kyllähän me ihmisetkin himoitsemme hampurilaisia, vaikka tiedämme niiden olevan pahasta meille! Niinpä Applaws sai mahdollisuuden nihkeän alun jälkeen.

Applawsin kananmakuiset kuivaruoat: adult ja kitten

Applawsin kananmakuiset kuivaruoat: adult ja kitten

Nykyään Applawsin kuivamuona maistuu Rudille ja Karrille mainiosti! Kana-lohi-raksut katoavat nopeaan tahtiin. Olen myös tyytyväinen Applawsin kohtuu edulliseen hintaan.

Etualalla Applawsin pennuille tarkoitettua kanan makuista kuivaruokaa

Etualalla Applawsin pennuille tarkoitettua kanan makuista kuivaruokaa

Karri ja Karrin omaisuus

Karri ja Karrin omaisuus

Märkäruoka

Rudi ja Karri ovat syöneet lähinnä päivittäistavarakaupasta löytyvää Kitekat:n märkäruokaa. Välillä on vaihtelun vuoksi ostettu tämän artikkelin kuvissa näkyviä eläinkaupan märkäruokia, joista erityisesti Hill’s märkäruoat olivat Rudin ja Karrin mieleen.

Herkut

Rudi on hulluna kuin possu papuihin Planet Pet:n kylmäkuivattuihin kanaherkkuihin. Usein se juoksee kuin salama herkkulaatikon viereen haaveilemaan, että jospa se saisi vielä muutaman namin. Joskus näyttää, että koko kissa on jo aivan levoton ja tärisevä, kun se himoitsee näitä tiettyjä kanaherkkuja. Rudilla on tapana käydä hakemassa väärään paikkaan unohtunut herkkupussi, jota se sitten nakertaa naskaleillaan. Myös Karrille maistuvat kanaherkut hyvin!

Rudi villiintyy kanaherkuista

Rudi villiintyy kanaherkuista

Sinun mielipiteesi

Koin tämän artikkelin kirjoittamisen turhauttavana. Aihe on paljon esillä internetin keskustelupalstoilla, jotka ovat pullollaan värikkäitä mielipiteitä. Oli hankalaa löytää vakuuttavaa materiaalia / tutkimustietoa viljojen ja säilöntäaineiden haitoista. Etsin lähinnä suomalaisilta sivustoilta.

En usko että vilja tekee haittaa lyhyellä tähtäimellä, tai että Royal Caninin ruoat ovat myrkyllisiä. En kuitenkaan halua ostaa Royal Caninia syystä jonka perustelin jo aiemmin. Siispä olemme kokeilleet kissoille ruokia, jotka eivät sisällä viljaa ja BHA:a tai BHT:a. Näille räsynukeille mieleinen ruoka löytyi Applawsilta.

Eriävät mielipiteet, lisätiedot ja omat kokemukset ovat tervetulleita! Jätä kommentti, kiitos!

Applawsin kanan ja lohen makuinen aikuisten kuivaruoka

Applawsin kanan ja lohen makuinen aikuisten kuivaruoka

Lähteet

Orion Pharma. Kissan ruokinta. http://www.orionvet.fi/kissanruokinta. Hakupäivä 18.05.2013.

Clinivet. Kissan ruokinnasta. http://www.clinivet.fi/artikkelit/kissa_artikkelit/artikkeli_24.html. Hakupäivä 18.05.2013.

E-koodit. BHA. http://ekoodit.fi/E320/butyylihydroksianisoli-bha/. Hakupäivä 18.05.2013.

E-koodit. BHT. http://ekoodit.fi/E321/butyylihydroksitolueeni-bht/. Hakupäivä 18.05.2013.

Social Media Food Database. Propyyligallaatti. http://finland.somefood.org/?page_id=2398. Hakupäivä 18.05.2013.

Katiska. BHA/BHT. http://www.katiska.info/ravitsemus/bhabht/. Hakupäivä 18.05.2013.

Rats of cold clan. Rotat ja lisäaineet. http://coldrats.wordpress.com/2012/10/07/rotat-ja-lisaaineet/. Hakupäivä 18.05.2013.

Comments are closed.