Ruoat vol. 1

Rudin ruokatottumukset

Rudi on nirso ruoan suhteen ja pentuna se oli pentueen pienin. Kuivaruoka ei maittanut ja pikku-Rudi alkoi jo laihtumaan. Onneksi kasvattaja löysi Rudille mieleisen raksumerkin! Rudi pitää edelleen eniten persialaisille kissanpennuille tarkoitetuista raksuista.

Rudin lemppari, Persian Kitten raksut

Rudin kuivaruoat, eli raksut ostetaan pääosin eläinkaupasta, mutta lihapussit päivittäistavarakaupasta. Päivittäistavarakaupan raksut aiheuttavat paljon helpommin kissoille tuskallisia ja vaarallisia virtsakiviä. Eläinkaupan raksuista kissa saa päivittäiset vitamiinit.

Rudin arkiruoka, Kitten, up to 12 months old

Raksuja löytyy moneen eri tarkoitukseen: esim. alle 4kk ikäisille kissoille, alle vuoden ikäisille, sterilisoiduille, rotukohtaisia ja vanhuskissojen raksuja. Eläinkaupasta myös liharuoat ovat monessa eri kategoriassa. Rudi syö Whiskasin liharuokapusseja, vaikkakin nirsouden vuoksi niiden menekki on vähäinen: arviolta 1 pussi parissa viikossa. Eläinkaupan liharuokia on kohdannut yhtä nihkeä vastaanotto. Herkuista sentään Rudi pitää! Niistä tulee blogiin erillinen päivitys.

Yksittäispakatut liharuokapussit junioreille

Rudi rakastaa tonnikalaa! Annamme sille tonnikalaa harvakseltaan pienen makupalan verran. Purkkitonnikala on todella suolaista, eikä siten sovellu kissalle ruoaksi. Yleensä yritämme nauttia tonnikala-ateriamme Rudilta salassa… Ja totta tosiaan, muiden kalaruokien kanssa on oltava tarkkana, että kala ei ole ruotoista, ja että kissalla on madotukset kunnossa.

Ruokakuppien olisi hyvä olla keraamiset tai lasiset, ei muoviset. Hampaat ja kuppien peseminen naarmuttavat muovisia ruokakuppeja, jolloin esim. rasvaisista raksuista ja etenkin liharuoasta voi jäädä ruoantähteitä pilaantumaan kupin naarmuihin. Rudi lounastaa keraamisista Ikean kupeista.

Rudin ruoka- ja vesikuppi

Kissan janojuoma on aina vesi. Vesi on hyvä vaihtaa joka päivä, jotta se pysyy raikkaana. Rudille vaihdetaan vesi joka päivä ja raksuja on kokoajan tarjolla. Eläinkaupan raksut ovat rasvaisia, joten on hyvä olla laittamatta liikaa raksuja kerralla, jotta ne eivät pääsee kuivumaan. Monet pitävät kissoille myös säännöllisiä ruoka-aikoja. Säännölliset ruoka-ajat tuovat kissalle rutiineja ja estävät lihomista. Ruokakin maittaa paremmin, kun ruoka-aika on säännöllinen ja maha tietää mitä odottaa. Alla olevassa kuvassa Rudi on kylässä, jolloin ruokakupit on nostettu laatikostojen päälle, jotta koira ei söisi ruokia pois

ragdoll aamiaisella

Rudi viiden tähden aamiaisella

Maito ei käy juomaksi, vaan se on kissalle ruokaa, lähinnä herkullinen välipala. Joskus yllätyin, kun luin, että kissoille olisi hyvä syöttää normaalin maidon sijasta vauvojen maidonkorviketta. Nyt yllättyisin, jos muistaisin, mistä sen luin. Rudille tarjoamme silloin tällöin korvikemaitoa nimeltä NAN.

Maitoa tämänkin

Sisäkissalle ruohon kasvattaminen on yhtä helppoa kuin rairuohon kasvattaminen. Ulkoillessa kissa mutustelee ruohoa. Mutta etenkin talvisin kissat eivät saa enää ruohoa, ellei omistaja kasvata sitä sisällä. Ruohon syöminen puhdistaa kissan suolistoa. Kun kissa pitää turkin puhtaana nuolemalla, paljon karvoja pääsee mahaan. Ruohon syöminen auttaa mahan toimintaa. Rudi syö mielellään ikkunalaudalla kasvatettuja ruohonkorsia, eikä se ole oksentanut sisälle ruohon syömisen vuoksi.

Kissanruohoa

Karkeasti laskettuna eläinkaupan raksut ja lihat ovat puolet kalliimpia, kuin päivittäistavarakaupan keskivertohintaiset kissanruoat. Mutta, eläinkaupanruoat säästävät omistajaa tulevilta ja todennäköisemmiltä eläinlääkärimaksuilta. Suolisto, hampaat ja turkki pysyvät paremmassa kunnossa eläinkaupan ruoilla. Etenkin raksuissa on iso ero eläinkaupan ja päivittäistavarakaupan tuotteiden välillä. Eläinkaupan ruokien kilohinta on laskee, kun ostaa isomman erän kerralla! Rudilla riittää 4kg raksusäkistä syötävää melkein pariksi kuukaudeksi.

Rudi saa lokakuussa ragdoll-kaverin, pienen sinisen mitted uroksen. Ruokakupit tulevat olemaan yhteisiä (elleivät ne opi lukemaan ruokakuppien nimikylttejä), joten ruoan olisi hyvä sopia molemmille. Tämän vuoksi kokeilen uutta raksumerkkiä Rudille, ennen kuin pikkukissa tulee.

Ruokakokeilu, sopii 1-12kk ikäisille

Comments are closed.