Rotukuvaus

 

RAGDOLL

HISTORIA

Rodun alkuperä on 1960-luvun Kaliforniassa, jossa Ann Baker kehitti valkoisesta angorakissa Josephinesta ja sen sekarotuisista pennuista ragdollit. Legenda kertoo, että kantaemo Josephine loukkaantui auto-onnettomuudessa, jonka jälkeen se viihtyi enemmän kotona muuttuen erityisen seuralliseksi, luottavaisiksi ja käsiteltäessä veltoksi kissaksi. Ominaisuudet periytyivät myös Josephinen pennuille. Ragdollien syntytarina auto-onnettomuudesta on saanut aikaan mm. vääriä uskomuksia, että ragdollit eivät tunne kipua.

NIMI

Ragdollien rotulyhenne on RAG ja kategoria II. Ragdoll tarkoittaa suomeksi räsynukkea, joka kuvaa rodulle ominaista rentoutta ja velttoutta syliin otettaessa. Räsynukkejen velttous on kuitenkin enemmän luonteenpiirre: kissa veltostuu silloin kun sen oma olotila ja halut sen sallivat. Ragdolleista puhutaan englanniksi myös nimellä floppy cats.

LUONNE

Ragdollit ovat luonteeltaan kerrassaan hurmaavia: seurallisia, luottavaisia ja lojaaleja. Lue ja ihastu ragdollien luonteesta Ruudolf-blogista!

RAKENNE, VÄRIT JA KUVIOT

Täysikasvuisia räsynuket ovat n. 3-4-vuoden iässä. Tällöin niiden kuviointi ja väritys on vasta täysin kehittynyt. Uros painaa aikuisena n. 6-10kg, naaras 4-7kg. Kaikilla ragdolleilla on siniset silmät!

Pää on kiilamainen, kolmion muotoinen. Ragdollin asento on etukumara etujalkoja pidempien takajalkojen ansiosta. Turkki on puolipitkä ja silkkimäisen tuntoinen. Turkki vaatii säännöllistä hoitoa ja harjausta, mutta ei takkuunnu helposti.

Peruskuviot

 • Colorpoint – Naamioväritys, jossa tummaa väriä on korvissa, hännässä, jaloissa ja maskina naamassa
 • Mitted – Kuin colorpoint, mutta etujaloissa valkoiset sukat ja takajaloissa valkoiset saappaat
 • Bicolor – Naamiovärissä on suuri ja valkoinen, käänteisen V-kirjaimen muodostava alue: naamiovärin verho raottuu valkoiseksi alueeksi

Lisäkuviot 

 • Tabby
 • Kilpikonna

Perusvärit

 • Ruskea
 • Sininen – Harmaahko väri
 • Suklaa
 • Lila – Todella vaalea versio sinisestä

Lisävärit

 • Punainen
 • Creme – Hailakan punertava

TERVEYS

Kaikkien elävien olentojen tavoin, kissoillakin on perinnöllisiä sairauksia. Ragdolleilla tavataan veritauteja. Kasvattajalta voi kysellä kissan sukupuusta ja kissan vanhemmille tehdyistä lääkärin testeistä! Monet sairaudet ilmenevät vasta kissan vanhetessa. Mahdollisia testivaihtoehtoja ovat esim. HCM-ultraäänitutkimus, jossa tutkitaan sydänsairaus nimeltä hypertrofinen kardiomyopatia. Myös munuaissairaus refluksi nefropatia ja monirakkulainen munuaissairaus PKD voidaan tutkia ultralla. Keskustelemalla kasvattajan kanssa voi välttyä monelta tulevaisuuden murheelta. Sairauksien mahdollisuus on hyvä tiedostaa, ja niitäkin ajatellen vakuutus on järkiostos.

HINNAT

Kasvattajat hinnoittelevat kissan usein seuraavanlaisilla perusteilla: lemmikkitasoinen, näyttelykastraatti, siitoskissa (ei näyttely) tai siitos- ja näyttelytasoinen.

MUUTA

Luovutusikä on sama kuin muillakin rotukissoilla: 12-14 viikkoa. Kissa luovutetaan yleensä madotettuna, 1-2 kertaa rokotettuna (rokote + tehosterokote), sirutettuna ja rekisteröitynä. Vertailun vuoksi: maatiaiskissoilla hyvä luovutusikä on myös 12 viikkoa. Usein maatiaiskissat kuitenkin luovutetaan jo aikaisemmin, koska kodin löytyminen on pääasia, jos vaihtoehtona saattaa olla lopettaminen.

Ragdollia ei saa koskaan päästää yksin ulos! Ne yleensä pitävät ulkoilusta, mutta luottavainen luonne tekee yksin ulkoilusta mahdotonta. Räsynukkea ulkoilutetaan joko valjaissa, tai aidatussa ulkotarhassa.

ragdoll rotukuvaus

Lähteet

Wikipedia. Ragdoll. Viitattu 21.08.2012. http://fi.wikipedia.org/wiki/Ragdoll

Wikipedia. Ragdoll. Viitattu 21.08.2012. http://en.wikipedia.org/wiki/Ragdoll

Finragdolls. Rotuesittely. Viitattu 21.08.2012. http://www.finragdolls.net/

Watson, R. 2011. Kissaekspertti: Kaikki kissastasi. WSOY, Porvoo.
Ainoan.com. HCM. Viitattu 22.08.2012. http://www.ainoan.com/hcm.html

Toivokaa.com. RN ja PKD. Viitattu 22.08.2012. http://www.toivokaa.com/hassu/terveys/terveyskis

sa.htm

 

Vastaa