Olohuoneessa kohisee

Rudin pesuhetki pääsi osaksi kameratestiä. Ruudolf-blogi sai Canonilta lainaan 5D Mark III -järjestelmäkameran ja kittilinssin lisäksi 50mm  f/1.4 USM -objektiivin. Suurin osa Ruudolf blogin kuvista on tähän mennessä otettu Canon EOS 600D järjestelmäkameralla ja 50mm f/.1.8 II -objektiivilla. Lainaobjektiivi oli siis valovoimaisempi ja tarkennus oli hiljaisempi.

Alla on kaksi kuvaa Rudista, joissa on pyritty vertailemaan kameroiden ja objektiivien eroja. Nostin tarkoituksella ISO-arvon todella isoksi, jotta kohinan vertailu olisi helpompaa. ISO-arvoa nostetaan valokuvauksessa suuremmaksi, jotta liike saadaan pysäytettyä. Tämä voi tuoda kuvaan kohinaa, eli tietynlaista rakeisuutta.

Kuvat on siis otettu kiinteillä 50mm objektiiveilla, mutta testissä ollut 5D Mark III -kamera on täyden kennon kamera, jonka pitäisi tuottaa vähemmän kohinaa. Kummatkin kamerat olivat aukon esivalinnalla, eli Av-tilassa. Tällöin vain valotusaika tuli kuvaan automaattisesti. Kumpikin kuva kuvattiin samalla aukolla ja ISO-arvolla. Kuvaustilanne sekä etäisyys pyrittiin pitämään samana ja kuvat otettiin vapaalta kädeltä. Kuvia ei ole tarkennettu jälkikäsittelyssä. Croppikennon objektiivin etäisyyksiä vertaillessa täytyy muistaa, että 50mm objektiivi on tosiasiassa noin 1,6-kertainen.

Mitä olette mieltä kuvien eroista? Kuvat saat suuremmaksi klikkaamalla niitä.

Kamera: Canon EOS 600D, objektiivi: 50mm f/1.8, aukko: f4, valotusaika: 1/30s, ISO-arvo: 6400

Kamera Canon EOS 600D, objektiivi 50mm f/1.8 II, aukko f4, valotusaika 1/30s, ISO-arvo 6400

6N6A1116

Kamera Canon EOS 5D Mark III, objektiivi 50mm f/1.4 USM aukko f4, valotusaika 1/50s, ISO-arvo 6400

Itse olin yllättynyt isosta erosta kohinan määrässä ja täyden kennon kameran osto polttelee yhä enemmän takaraivossa. Objektiivin Ultra Silent Motor (USM) on myös positiivisesti yllättänyt lisä. Jo edellisen laajakulmaobjektiivitestin aikaan ihastuin USM-ominaisuuteen. 50mm objektiivi, jota olen käyttänyt 600D-kameran kanssa sahaa välillä isoon ääneen, kun sillä koettaa tarkentaa tarkennuspisteeseen. Eläimiä kuvatessa tämä edesauttaa eläimen kyllästymistä kuvattavana olemiseen. Testissä ollut  50mm objektiivi oli hiljaisempi ja nopeampi tarkentamaan.

Comments are closed.