Maitohampaat

Hammaskeijulle hommia

Karrilta lähti eilen maitohammas! Järkytys oli suuri, kun huomasin Karrin ollessa sylissä sen suusta törröttävän hampaan. Toinen suurista alakulmahampaista, ”torahammas”, sojotti sinipunaisena suoraan eteenpäin suusta! Hui kamaluus!

Karrin irtoamassa oleva maitohammas

Karrin irtoamassa oleva maitohammas

Ensimmäinen ajatus oli, että hammas on katkennut leikin tohinassa ja menossa väristä päätellen kuolioon. Tarkemmin katseltuna kulmahampaan takana näytti olevan tulossa toinen pieni kulmahammas. Tulehduksien ja muiden ongelmien varalta päätimme kuitenkin soittaa eläinlääkärin päivystykseen.

Eläinlääkäri neuvoi nitkuttelemaan hammasta, jotta se lähtisi nopeampaa pois. Jos hammas ei muutaman päivän kuluessa irtoaisi, tulisi mennä eläinlääkärin vastaanotolle. Jos maitohammas ei irtoa, saattaa uusi hammas kasvaa vinoon!

Nitkuttelimme muutamaan otteeseen varovaisesti Karrin hammasta. Karrille se taisi käydä hieman kipeää, joten koetimme olla nopeita ja pitää hampaan nitkutteluyritykset lyhyinä. Muutaman tunnin kuluttua hammas oli kadonnut! Se oli joko tippunut tai Karri oli sen nielaissut.

Hampaanlähdön merkit

Jälkikäteen mietittynä ilmassa olivat selvät merkit, että Karrilla on hampaita tulossa. Hampaat alkavat yleensä vaihtumaan noin viiden kuukauden iässä. Rudilla emme maitohampaiden vaihtumista huomanneet. Maitohampaiden vaihtumisen oireita:

  • Hampaat kutiavat, kissa järsii/puree esim. sormia
  • Oksentelu
  • Syö huonosti, erikoiset äänet ruokaillessa / erilaiset kuin ennen

Säikäytyksellä selvittiin ja iltaan mennessä Karri oli kuin hammasta ei olisi koskaan ollutkaan.

Mikä syöksyhammas?

Mikä syöksyhammas?

Comments are closed.