Kissan hampaiden harjaus

Rudi on nyt aikalailla kaksivuotias ja Karri 1,5-vuotta. Sopiva aika siis opetella uusi tapa! Kissojen olisi varmasti ollut helpointa totutella hampaiden harjaukseen jo pentuna. Mutta minkäs teet, jos tapaa ei ole vielä silloin opeteltu! Onneksi oppimista voi toteuttaa vanhempanakin. Niinpä Rudi ja Karri saivat omat hammasharjat!

Lemmikkieläimien hammasharjat ja -tahnaa

Lemmikkieläimien hammasharjat ja -tahnaa

Ihmisillä suun terveys on osa koko kehon hyvinvointia. On myös tärkeää huolehtia lemmikin hammashygieniasta. Vanhempana lemmikeiltä joudutaan poistamaan hampaita, jos hammaspeikot ovat päässeet jylläämään. Lisäksi hammaskivut ovat kivuliaita eläimillekin. Hampaista huolehtiminen voi tuoda säästöjä, kun hampaiden peseminen vähentää eläinlääkärikäyntejä.

Suomen Kissaliittto ry:n Kissa-lehdessä (Tiilimäki, T. 2013. Katse kissan suuhun. Kissa 5/2013, 16-19) ilmestyi passelisti artikkeli hampaiden harjauksesta. Artikkeli kertoo muun muassa, kuinka pahanhajuinen hengitys viestii ientulehduksesta! Hoitamaton ientulehdus voi aiheuttaa kivuliaan tukikudostulehduksen. Ientulehdusta hoidetaan harjaamalla hampaita. Paha ientulehdus tai hammaskivet täytyy hoitaa eläinlääkärillä. Lemmikin krooninen ientulehdus voi johtaa hampaiden poistamiseen. Sitä ehkäistään hampaiden harjauksella.

Kissa-lehden artikkeli opasti myös oikeaoppisen hampaidenharjausasennon:

  1. Kissa otetaan syliin niin, että sen selkä on omistajan mahaa vasten
  2. Käsi takaraivolle
  3. Peukalolla ja etusormella ote yläleuasta
  4. Taivuta päätä yläviistoon (ei liian riuskoja otteita)
  5. Käytä lemmikkieläimille tarkoitettua hammastahnaa!
  6. Etene takahampaista etuhampaisiin
  7. Harjaa pyörivin liikkein

Hammastahnaa ei huuhdota pois. Käytä sitä kohtuullisissa määrin. Kissa-lehti opastaa, että hampaiden ulkopinnoille kertyy eniten likaa, joten niiden harjaus on tärkeämpää kuin kielen vieressä olevien sisäpintojen. Takahampaisiin kertyy eniten likaa, joten niiden harjaamiseen kannattaa panostaa enemmän kuin etuhampaiden!

Rudin ja Karrin hammasharjat ostettiin eläinkaupasta ja niiden mukana tuli kananmakuista hammastahnaa. Rudi oli rauhallisempana kaverina harjauksen ensimmäinen koekaniini. Rudi sai ensitöikseen haistella hammastahnaa. Sitten päästä otettiin hyvä ote ja niin alkoi hammasharja työskentelemään! Ensimmäinen harjauskerta oli lyhyt. Kissat saivat lähinnä esimakua uudesta tavasta. Harjauskerrat ovat sittemmin joka kerta hieman pidentyneet. Rudi ja Karri ovat olleet yllättävän hyvin yhteistyössä. Karrin silmät ovat kylläkin kuin kaksi suurta nappia harjauksen aikana. Mutta silti hammasharjasta saadaa irti harjaamisääni takahampaidenkin kohdalla!

Rudin ja Karrin hammasharjat

Rudin ja Karrin hammasharjat

Saimme herätyksen ostaa hammasharjat, kun Kahden naisen loukussa -blogi jakoi kauneudenhoitovinkkinsä Rudille ja Karrille. Kuinka moni teistä lukijoista harjailee lemmikkinsä hampaat?

Comments are closed.