Hiekkalaatikko

Kotidyyneillä

Kun olimme hankkimassa ensimmäistä ragdollia, Rudia, kissanhiekkoihin ja kissanhiekkalaatikkoihin perehtymisessä vierähti tovi ja toinenkin. Valikoimaa on paljon ja paras valinta vaatii perehtymistä, totuttelemista ja kokeilua.

Ever Clean

Rudille käytettiin ensimmäisellä viikolla hiekkalaatikossa pellettejä, jonka jälkeen pellettejä sekoitettiin hiekan sekaan totuttelun helpottamiseksi. Rudille ostettiin Mustista ja Mirristä Ever Cleanin kissanhiekkaa, joka maksaa n. 20e/10kg. Ever Cleanin hiekka oli todella hyvää! Se paakkuuntui tehokkaasti tehden hiekkalaatikon siivoamisesta helppoa ja nopeaa.

Olemme kokeilleen useampaa Ever Cleanin laatua (mm. Lavender, Extra Strenght ja Less Track), mutta en ole huomannut eroja mallien välillä. Hiekka piti hyvin hajua ja ei tarttunut kummemmin Rudin jalkoihin, joten hiekkalaatikon edusta pysyi suht’ puhtaana.

Ever Clean 10kg

Ever Clean 10kg

Hiekkalaatikon puhdistaminen

Hiekkalaatikko olisi hyvä siivota vähintään kerran päivässä, joten tyhjennämme Rudin hiekkalaatikon iltaisin. Laitamme jätökset pakastepussiin hiekkalaatikkolapiolla, jonka jälkeen pussi solmitaan ja jätökset hävitetään roskiin. Kissoille myydään omia kissanhiekkaroskiksia, joka pitää hajut sisällään ja venyttää jätösroskakorityhjennykset jopa 2-3 kuukauteen. En ole kissanhiekkaroskista halunnut, koska en halua säilyttää jätöksiä kovin kauaa asunnossa. Hävitämme jätöspussit päivittäisten roskien mukana.

Rudin hiekkalaatikko tyhjennetään ja pestään n. kuukauden välein. Kaikki hiekat viedään roskiin ja laatikko pestään yleispuhdistusaineella. Tällöin laatikko puhdistuu pienistä jätösmurusista, jotka päivittäisestä puhdistuksesta huolimatta jäävät hiekkaan. Pesun ja kuivattamisen jälkeen hiekkalaatikko täytetään puhtaalla hiekalla.

Vaikka Ever Clean on hyvää hiekkaa, on se kallista. Jos hiekkalaatikon hiekan vaihtaa n. kuukauden välein, ei yksi pakettia Ever Cleania riitä. Hiekkaa täytyy lisätä päivittäisten puhdistusten jälkeen hiekan vähentyessä, jolloin hiekkaa kuluu kuukaudessa n. 1,5 pakettia Ever Cleania.

Tigerino

Tilasimme kokeilumielessä Tigerinon paakkuuntuvaa kissanhiekkaa 15kg säkissä Zooplussalta.  Halusimme etsiä paakkuuntuvan ja edullisen vaihtoehdon Ever Cleanille ja säästöpakkaus oli edullinen (Tigerino yleensä n. 20e/15kg). Kuukausi tuntui pitkältä tämän hiekan kanssa. Jätökset eivät paakkuuntuneet, ne murenivat todella helposti ja kissan hiekkaa kulkeutui Rudin tassuissa paljon kylpyhuoneen lattialle ja kylpyhuoneen ulkopuolellekin. Kokemusta viisaampana: ei kannata ostaa Tigerinon hiekkaa.

Tigerino 15kg

Tigerino 15kg

Odour Buster

Seuraava kokeilu oli paikallisen eläinkaupan tuote nimeltä Odour Buster. Säkki tätä hiekkaa maksoi reilu 20e/15kg ja se on ollut hintansa väärti. Rudi ja Karri pärjäävät kumpikin tällä hiekalla. Se paakkuuntuu hyvin ja se on helppo siivota!

Odour Buster 15kg

Odour Buster 15kg

Hiekkalaatikko

Yhden kissan hiekkalaatikko

Halusimme ison hiekkalaatikon, jonka sisällä isokokoinen ragdoll mahtuu kääntyilemään. Laatikolla täytyi myös olla katto, koska hiekkalaatikko sijoitettiin kylpyhuoneeseen, joten kopan ansiosta jätöksiä ei tarvitse niin paljoa katsella. Rudin ollessa pentu, laatikon koppaa ei pidetty paikallaan ensimmäiseen pariin viikkoon, jotta pentu-Rudi tottuisi uuteen laatikkoonsa, eikä katto alkaisi pelottamaan. Kun katto lisättiin, jätettiin hiekkalaatikon ovi vielä pois, jotta se laatikosta ei tulisi liian pelottava ja vaikea. Rudi tottui käymään katollisessa hiekkalaatikossa ongelmitta!

Pieni, yhdelle kissalle sopiva hiekkalaatikko

Pieni, yhdelle kissalle sopiva hiekkalaatikko

Ovea emme ole laatikkoon laittaneet. Vaikka se saattaisi vähentää mahdollisia hajuja, niin emme ole halunneet ottaa riskiä, että hiekkalaatikko muuttuisi pelottavaksi tai liian pimeäksi, joka sitten ajaisin kissan tekemään tarpeensa muualle kuin laatikkoon. Te, jotka käytätte ovellisia hiekkalaatikkoja: jättäisittekö kommentteja tämän artikkelin loppuun! Olisi mukava kuulla kokemuksia hiekkalaatikoiden ovista.

Kahden kissan hiekkalaatikko

Kun Karrin tuloon oli enää viikko aikaa, Rudin hiekkalaatikko vaihdettiin isompaan. Halusimme ison hiekkalaatikon, jotta molemmat kissat pystyisivät käymään sovussa ja siististi samalla hiekkalaatikolla. Isot hiekkalaatikot ovat kalliita, mutta Zooplussalta löytyi varsin edullinen hiekkalaatikko.

Suuri, kahdelle kissalle sopiva hiekkalaatikko

Suuri, kahdelle kissalle sopiva hiekkalaatikko

Emme ole pitäneet isossa hiekkalaatikossa ovea alhaalla. Katto on ollut paikallaan käyttöönotosta asti. Karrin kotiutuminen oli vaivatonta, se ei ollut uudesta hiekkalaatikosta moksiskaan, vaan hyppäsi reippaasti kaivelemaan kuoppia hiekkalaatikon dyyneihin. Rudi ja Karri ovat käyttäneet samaa hiekkalaatikkoa ilman mielenosoituksia.

Sooda – hajun tappaja

Lisäämme hiekkalaatikon hiekkaan kerran kuukaudessa hiekan vaihdoksen yhteydessä n. 1/4 purkillisen soodaa. Soodan pitäisi sitoa hiekkalaatikon haluja tehden hiekkalaatikosta entistäkin hajuttomamman.

Nykyiset eläinkaupan hiekat sitovat hyvin hajuja ja kun laatikon puhdistaa kerran päivässä, ei hiekkalaatikosta leviä hajuja asuntoon! Sooda neutralisoi hajuja omalta osaltaan, jolloin ainakin hiekkalaatikon tyhjentäminen on tuoksuttomampaa. Kokeilkaa lukijat soodan lisäämistä, ja jakakaa kokemuksianne artikkelin kommenteissa!

Matkustus

Kyläillessä Rudilla ja Karrilla on ollut käytössä pieniä pesuvateja, jolloin ne ovat kumpikin käyneet samassa vadissa tarpeillaan. Hiekkana on reissatessa ollut käytössä päivittäistavarakaupasta löytyvää hiekkaa. Käymälän pienuus ei ole haitannut, kunhan vadin on puhdistanut jätöksistä useasti päivässä. Lisäksi hiekkaa menee paljon hukkaan, kun halpa hiekka hajoaa liaten koko hiekka-annoksen.

Auto

Lyhyillä (alle kolmen tunnin) matkoilla Rudilla ja Karrilla ei ole ollut hiekkalaatikkoa autossa. Autolla matkustamisesta syntyvä stressi aiheuttaa sen, etteivät ne lyhyillä matkoilla vaadi tarpeille pääsemistä. Joskus olemme myös pysähtyneet ja antaneet valjaissa olevalle kissalle mahdollisuuden tehdä tarpeet ulos. Pidemmillä matkoilla on hyvä ottaa pieni hiekkalaatikko mukaan esim. auton jalkatilaan.

Linja-autossa Rudilla ja Karrilla on ollut kuljetuskoppien vilttien alla muutama sentti sanomalehtiä, jos vahinko sattuu tapahtumaan. Vielä ei vahinkoja ole sattunut. Linja-automatkat ovat olleet pisimmillään n. 2,5 tuntia.

Vahingot

Rudi ja Karri eivät ole kummatkaan merkkailleet sisälle, eivätkä tehneet tarpeitaan muualle kuin hiekkalaatikkoon. Silti, hiekkalaatikko-onnettomuuksia on sattunut. Ragdolleilla on pitkät karvat takajaloissa, jotka altistavat nämä suloiset räsynuket varomattomina hetkinä vahingoille.

Rudilla takertui pentuna usein iso pötkylä ruskeaa yllätystä takapuolen ja -jalkojen karvoihin. Epämiellyttävästi yllätetyt omistajat paikansivat yllätyksen usein hajusta tai näköpiirissä epäilyttävästi vilahtaneesta jalkalisäkkeestä. Tällaiset yllätykset ovat yksi syy, jonka vuoksi kannattaa vakavasti harkita, haluaako opettaa omaa karvapalloa nukkumaan sängyssä omistajien vieressä. Rudi on vanhetessaan oppinut siistimmäksi, eikä yllätyspötkylöitä ole enää näkynyt.

Karrilla on sattunut myös vahinkoja, sillä on vielä pidemmät karvat kuin Rudilla. Lisäksi Karri stressaa enemmän, koska sen vatsa meni sekaisin kotiutumisessa ja matkustaessa. Karri on söpö ja ylväs pieni kaveri, jonka takamuskarvat ovat olleet usein luvattoman haisevat. Useiden Karrille vastenmielisten pesukertojen jälkeen se on tainnut oppia huolehtimaan takamuksestaan paremmin.

Lääkkeet

Maitohappobakteeri

Karrin vatsan ollessa löysänä, olemme antaneet sille maitohappobakteeria. Apteekista saa Aptuksen Tehobakt Pet -nimistä maitohappobakteereja sisältävää täydennysrehua mahan ja suolen toiminnan tasapainoittamiseen. Maitohappobakteeri annetaan jauheena ruoan seassa ja olemme antaneet sitä Karrille ennakoivasti myös kyläilyjen aikana, jotta maha ei menisi sekaisin stressistä.

Karri ihmettelemässä mahalääkkeitä

Karri ihmettelemässä mahalääkkeitä

Ruoansulatushäiriölääke

Jokin aika sitten Rudilla oli maha kovin sekaisin kahteen otteeseen muutaman päivän ajan. Tilanne parani Apteekin Aptuksen Attapectin -lääkkeellä, joka on kivennäisrehuvalmiste koiran ja kissan tilapäisiin ruoansulatushäiriöihin. Tabletti lietetään veteen ja annoimme sen apteeksista ostetulla ruiskulla suoraan Rudin suuhun. Mikä lie olikaan mahapöpön syy, mutta nämä tabletit paransivat Rudin olotilan.

Hiekkalaatikon valtiaat

Hyvin hoidettuna hiekkalaatikko on miltei hajuton. Hyvään hiekkaan kannattaa myös panostaa, koska pitkien vaihtovälien ansiosta se voi olla jopa edullisemaa, kuin päivittäistavarakaupan hiekka. Lisäksi hyvän hiekan ansiosta siivoaminen on mukavampaa.

Katso myös Mustin ja Mirrin opasvideot hiekan valinnasta tästä ja hiekkalaatikon valinnasta tästä.

Rudi pienenä, tadaa!

Rudi pienenä, tadaa!

 

Comments are closed.