Herkut

Herkulliset palkinnot ja virikkeet

Kissojen herkuilla palkitaan ja koulutetaan kissaa. Palkitsemistapoja ja –makuja on monia, joten tehokkain herkkupalkinto löytyy vain testaamalla. Sattumien kautta synonyymi herkuille on meidän taloudessa naminami. Rudi pinkaisee paikalle, kun kutsu ”naminami” kuuluu. Näky on hellyttävä.
Rudilla on keittiössämme oma laatikko märkäruoille, herkuille ja leluille. Aamuisin Rudi raapii vetolaatikon reunoja osoittaakseen, että herkkuja pitäisi saada. En sanoisi, että Rudi on hulluna kissanminttuun, mutta se on ollut kätevä koulutusherkku. Pentuna huijasimme Rudin huomion muualle kissanmintulla, kun puimme sille valjaita. Ja kissanminttua sisältävät hiiret ovat Rudin suosikkeja! Ylivoimaisuus saattaa johtua kissanmintusta, tai sitten hiiren narupäällisestä, jolloin hiirtä on mukava kanniskella suussa.

Kissanminttupussi ja -hiiri

Tulevaisuudessa on tarkoitus opettaa Rudille temppuja naksutinkoulutuksella. Naksutinkoulutuksessa omistajalla on kädessään naksutin, jolla painetaan naksautus kun kissa on tehnyt jotain oikein. Naksautuksen yhteydessä eläimelle annetaan myös herkku. Naksutinkoulutus perustuu eläimen ehdollistamiseen, eli kissa oppii yhdistämään naksautuksen mielekkääseen asiaan.

Naksutinkoulutin

Rudin kanssa naksuttimen kanssa ei ole vielä harjoiteltu temppuja, vaan on totuteltu vasta naksuttimen ääneen. Olen usein aamuisin antanut sille kissanminttunapin ja napsauttanut naksutinta. Tulevaisuudessa on tarkoitus yrittää saada naksutinkoulutuksella Rudi tunnistamaan käskyt ”istu” ja ”odota” (jälkimminen valokuvaamisen helpottamiseksi), sekä nostamaan tassu vasten kämmentä (nk. ”high five”). Miksi? Temppujen harjoitteleminen on hyväksi kissalle: se tarjoaa virikkeitä aivoille ja laatuaikaa omistajan kanssa.

Herkkurasian sisältöä

Rudi ymmärtää, kun sitä kehutaan esim. sanoilla ”hyvä” tai ”reipas”. Kehumiseen kuuluu myös silittäminen, jolloin kättä kuljetetaan niskasta koko selän mitalta hännän juureen. Kehuminen on tärkeää koulutuksessa. Oppimista edistää hyvä luottamussuhde kissan ja omistajan välillä. Ennen kaikkea kehuttaessa kissa tuntee tehneensä oikein, joten kissan tyytyväisyys on tällöin käsin kosketeltavaa. Usein myös koulutuksessa ja uusissa tilanteissa kehuminen auttaa kissaa rentoutumaan!
Kissalle voi tarjota myös virikkeitä virikeleluilla. Alla olevassa kuvassa on virikepallo, johon laitetaan herkkuja ja ruokaa, jolloin kissa voi itse pyöritellä palloa ja saada herkkuja oman toiminnan tuloksena.

Virikepallo

Virikkeet piristävät kissan arkea. Samalla tavoin kuin ihmiset tarvitsevat harrastuksia, on hyvä tarjota myös kissalle tekemistä. Yksi helppo tapa on piilotella kissalle herkkuja ja tarjota löytämisen iloa. Piilottelemme usein Rudille lihaisia herkkuja.

Tonnikalaa pötkönä

Piilopaikat on hyvä valita niin, että herkut eivät jää liian pitkäksi aikaa pilaantumaan. Piilottelemme Rudille herkkuja kiipeilypuun sisään. Rudin kiipeilypuu on iso, kattoon asti ulottuna kiipeilypuu, jonka ylimmän tason alapuolella on tunneli. Ragdoll on iso kissarotu, joten tunneli jäi Rudille nopeasti jo pentuna pieneksi. Sinne on kuitenkin kätevä piilottaa herkkuja! Alussa houkuttelin Rudin kätkölle naminami-kutsulla. Nykyään se käy jo itse tarkistelemassa tiettyjä herkkujen piilopaikkoja. Jos Rudi on päivän yksin, niin jätän sille herkun tunneliin. Joskus jätän herkun myös yöksi, tai useamman eri paikkoihin. Aina ne herkut katoavat…

Herkkukätköllä löytöjä tekemässä

Eläinkaupoista saa monenlaisia eri makupaloja.

Kiviuunikuivattuja kuoreita

Kissan kouluttaminen ja jopa palkitseminen tapahtuu aina kissan ehdoilla. Jos kissaa hoputtaa tai pakottaa taipumaan omaan tahtoon, voivat koulutusyritykset olla tuhoon tuomittuja. Uuteen asiaan totuttelu ja koulutus on hyvä tehdä hitaasti, rauhallisesti ja kissan reaktioita mukaillen.

Fisua nuuskimassa

Comments are closed.