Eläinlääkärikäynti

Duracell-katin kaulurielämää

Karri kävi vajaa viikko sitten eläinlääkärin luona kastraatiossa. Rudi on jo kokenut kollikissan sinisen päivän viime vuonna. Yleensä kastraatio tehdään tekemällä viillot kivespusseihin ja tyhjentämällä ne. Tikkejä ei tällöin tarvita, vaan haava paranee nopeasti itsestään.

Piilokives

Karrilla oli edessä useampi viilto, kuin normaalisti, koska Karrin toinen kives ei ollut vielä laskeutunut. Kissojen molempien kivesten tulisi olla laskeutuneita noin puolen vuoden iässä. Olimme jo osanneet epäillä piilokivestä, koska visuaalisesti todettuna Karrin miehiset osat olivat eri paria.

Karri heräilemässä nukutuslääkkeistä

Karri heräilemässä nukutuslääkkeistä

Kaksi päivää ennen leikkausta pesin Karrin shampoolla, jotta tulehdusriski haavoissa pienenisi. Karri ei pidä pesuhetkistä, joten halusin antaa sille yhden rauhallisen päivän ennen leikkausta. Tämä suunnitelma ei ottanut tuulta alleen, koska leikkausta edeltävänä iltana Karri oli menossa juomaan vettä vessan käsienpesu-hanasta ja hyppäsi vahingossa vessanpönttöön joutuen näin uudestaan pesulle ja föönattavaksi.

Leikkaus

Eläinlääkäri totesi tunnustelemalla, että toinen kives oli jäänyt laskeutumisessa puolitiehen, tai jumiin, alamahan kohdalle ja piilokives leikattaisiin pois tekemällä viilto mahaan.

Olin ollut jo etukäteen kauhuissani leikkauksesta. Karri on touhukas ja temperamenttinen luonteeltaan, joten pelkäsin etukäteen, miten selviämme tikkien kanssa kotona. Eläinlääkäri kuitenkin kertoi, että jos leikkaushaavan tikit sattuisivat repeämään, eivät suolet tipahda ulos, vaan ensimmäisenä avonaisella haavalla on vastassa vatsan rasvapeitteet.

IMG_9439

Mahan leikkaushaava oli pienempi, mitä odotin. Leikkaus kesti n. 20min ja leikkaushaava oli alle 3cm. Tikattuna ja muutaman päivän jälkeen leikkaushaava näytti reilun 1cm pituiselta. Alempana oleva leikkaushaava, eli kivespussi näytti lähinnä punaiselta katkaravulta. Se on kuulemma normaalia leikkauksen jälkeen, koska haava on vielä avoin ja kivespussiin kertyy nestettä.

Uusi nukkumisasento

Uusi nukkumisasento

Herääminen

Karri heräsi nukutuksesta jo 2,5 tunnin kuluttua ja halusi lähteä saman tien hortoilemaan ympäri asuntoa nukutuslääketokkurassa.  Se myös halusi hiekkalaatikolle, mutta sinne päästyään Karri heittäytyi hiekkaan ja alkoi piehtaroimaan laatikossa. Oli täysi työ pitää tämä tokkurainen sankari aloillaan.

Viiden tunnin kuluttua heräämisestä Karri hyppi jo ikkunalaudalle, raapi kiipeilypuuta, leikki aktivointiradalla ja päivysti ulko-oven takan haluten kiihkeästi ulos. Ihmettelimme sen suurta halua päästä ulos. Tulimme johtopäätökseen, että se halusi päästä samaan paikkaan takaisin, mistä sai kaulurin, jotta se voitaisiin ottaa siellä pois.

Rudi ihmettelemässä lampunvarjostimen touhuja

Rudi ihmettelemässä lampunvarjostimen touhuja

Kun Karri pestiin leikkausta edeltävänä iltana, Rudi kyhjötti föönauksen ajan korvat luimussa nojatuolin taakse piiloutuneena. Rudi kai toivoi, ettei pesuarpa osuisi sen kohdalle. Kun Karri kotiutui leikkauksesta, lojaalius oli edelleen parkkeerattuna nojatuolin taakse. Kun Karri valvoi Rudin leikkauksen jälkeen Rudin unta sen vierellä, ei Rudi ollut moksiskaan Karrin leikkauksesta. Se kävi muutaman kerran nuuhkaisemassa nukkuvaa Karria ja meni sitten jatkamaan nokosiaan. Mutta, Rudi on kuitenkin pessyt Karria viikon aikana. Kukin huolehtii kai omalla tavallaan.

Kauluriarki

Karri oli leikkauksen jälkeen muutaman päivän todella surullinen. Haavoja särki jonkin verran Karrin makoiluasennoista päätellen. Hiekkalaatikolla käyminen oli vaikeaa kaulurin kanssa, joten se sotki itseään tarpeisiinsa ja hiekkaan useamman kerran. Välillä se oli kauluria myöten ulosteessa. Kostealla pumpulilla puhdistaminen osoittautui miltei mahdottomaksi tehtäväksi, joten Karrin takamus on täytynyt pestä vajaan viikon aikana kaksi kertaa.

Alamahaan on laitettu itsestään sulavat tikit, joten varoimme visusti, että vettä ei osunut tikatun haavan päälle. Kivespussin haavaa ei ole myöskään hyvä pestä useasti, mutta pesu on parempi kuin todella likainen haavan ympärysalue.

Helpotusyritys: korotettu ruokailukuppi

Helpotusyritys: korotettu ruokailukuppi

Raksujen syöminen ja juominen isosta vesikupista onnistuivat lähes ongelmitta. Korotettu ruokailukuppi ei ollut hyvä idea, vaan syöminen onnistui hyvin, kunhan raksukasan pinta oli tarpeeksi ylhäällä.

Otimme kaulurin välillä pois, jotta Karri sai vahdittuna syödä mahan täyteen märkäruokaa. Kauluria täytyy pitää viiden päivän ajan. Olemme ottaneet kaulurin pariin otteeseen pois myös vesihanasta juomista varten. Karrin päästessä virtaavan veden ääreen massiivinen kehräys oli taattu!

Huiska piristää

Huiska piristää

Karri on jo iloisempi. Kauluriin se ei ole tottunut, koska se jää vieläkin ovenkarmeihin kiinni ja välillä yrittää katsella sinnikkäästi maailmaa muovin läpi.

IMG_9398

 

Comments are closed.