Agilityn aloittaminen

Uuden asian äärellä – aivan kujalla

Agility mielletään yleensä koirien esteratakilpailuksi, mutta sitä harrastavat kissatkin! Agility tarkoittaa suomeksi ketteryyttä. Meidän agility on vielä niin lähtösijoissaan, että voidaan puhua enemmänkin kissojen virikkeellistämisestä. Harjoittelu on kuitenkin lähtenyt vihdoin käyntiin! Tarkoitus on opettaa Rudille ja Karrille uusia oppimistapoja, temppuja ja lopuksi esteiden suorittamista. Lisäksi haaveena on, että jokin päivä Rudi tai Karri osaa tuoda postin eteisestä aamukahvien ääreen…

Uu, mitäs täältä löytyy!

Uu, mitäs täältä löytyy!

Agilityssa käytetään usein naksutinta, kosketuskeppiä ja kosketusalustaa. Naksutin hankittiin meille, kun Rudi oli vasta pentu. Napillista naksutinta käytetään eläimen koulutuksessa ehdollistamiseen.  Rudia on välillä totuteltu naksuttimen ääneen ja siinä sivussa on lueskeltu agilityn alkeita, mutta itse koulutuksen aloittaminen odotti aikaansa. Halusin askarrella kosketuskepin ja kosketusalustan itse, koska itse tehty koulutusväline on innostava väline. Naksuttimia ja kosketuskeppejä myydään lemmikkieläinliikkeissä.

Askartelun työnjohtaja

Askartelun työnjohtaja

Väriä elämään: kosketuskeppi ja -alusta

Akryylivärejä elämään: kosketuskeppi ja -alusta

Noh, mikä sai sitten meidät tarttumaan viimein tuumasta toimeen? Kissankujeita-blogissa oli aloitettu harjoittelemaan temppuja ja innostuksen palo lennätti kipinän! Kosketuskepin askarteluvälineet olivat maanneet kaapin pohjalla yli puoli vuotta, mutta nyt ne saivat väriä pintaan.

Temppujen opettelussa on tärkeintä välittömän palautteen antaminen kissalle naksuttimen avulla. Kun kissa tekee jotain halutun tempun suuntaista, kissa palkitaan naksauttamalla ja sille annetaan herkku. Jos kissa halutaan saada istumaan, niin naksautinta pitää painaa heti, kun kissa istuu! Jos naksutinta painetaan vasta kun kissa on nousemassa ottamaan herkkua, niin kissa luulee, että istumiskäsky tarkoittaa takapuolen nostamista. Istuminen tapahtuu ensin vahingossa, mutta johdonmukaisen naksutinkoulutuksen myötä kissa istumaan omistajan niin halutessa.

Ääääää, joko saadaan herkkuja!?

Ääääää, joko saadaan herkkuja!?

Liityin joulukuussa 2012 hyvän tarjouksen houkuttelemana Suomen Agility Kissat ry:n jäseneksi. Agikissat-jäsenlehdet kaivettiin heränneen koulutusinnon kunniaksi kirjahyllyn perukoilta esiin. Lehdet on kyllä tullut silmäiltyä läpi, mutta nyt ne otettiin esille kouluttajien motivaattoreiksi.

Naksutin

Naksutin roikkuu kouluttaessa ranteesta

Olen joskus lukenut säännöllisen epäsäännöllisesti Elina Väyrysen pitämää Temppukissat-blogia, joka kertoo kissankoulutuksesta ja agilitysta. Nyt kävin sitten katsomassa Akateemisen kirjakaupan sivuilta Elinan kirjoittamaa Kissan aktivointi -kirjaa ja kappas, sehän oli siellä tarjouksessa! Pari päivää myöhemmin se oli sitten jo postissa odottamassa…

Uulalaa, tälläkö me opitaan heittään High fivet?

Uulalaa! Tälläkö me opitaan heittään high fivet?
(Kissan aktivointi, Elina Väyrynen & Jan Nyström, Art House, 2012)

Rudin ja Karrin kanssa on nyt treenattu muutaman kerran kosketusalustan kanssa ja pari kertaa kosketuskepin kanssa. Naksutin ja kanaherkut ovat treenissä mukana. Vaikeinta oli aloittaminen. Miten ohjaan kissan koskettamaan alustaa, kun se ei vielä ymmärrä käskyjä? Ihmettely osoittautui turhaksi, koska Rudi ja Karri oppivat todella nopeasti koskettamaan tassuillansa alustaa. Taputtelin sormella alustaa ja alustan vierustaa ja kun tassu sattui menemään alustan päälle, niin ripeä naksautus ja herkku perään! Kosketuskepin harjoittelun aloittaminen onnistui samalla tavoin, eli kiinnittämällä huomio kohteeseen.

Toinen ihmetyksen aiheeni oli, että miten onnistuu kissan kouluttaminen kahden kissan taloudessa. En halunnut lukita toista kissaa eri huoneeseen harjoittelun ajaksi, koska lopputuloksena olisi ollut ainakin yksi vihainen Karri. Huomasin, että harjoittelun aloittamista helpotti todella paljon, että Rudi ja Karri tunnistavat omat nimensä! Kutsuin kosketusalustalle yhtä kissaa kerrallaan ja työnsin innokkaan kaverin poispäin odottamaan vuoroaan. Tämä toimi yllättävän hyvin! Vuorot alkoivat jäsentyä nopeasti.

Ollaan nyt harjoiteltu kosketusalustan ja -kepin käyttöä 1-2 kertaa päivässä maksimissaan 5 minuutin ajan. Harjoitusvideoiden kuvaamista varten yritin pystyttää yhden-naisen-studion-tekeleen käyttämällä järjestelmäkameran jalkaa, maalarinteippiä ja kännykkää. Videoiden kuvaaminen ei kylläkään ottanut tuulta alleen alla olevalla kokeilulla.

Rudi ihmettelee, missä MacGyver on

Rudi ihmettelee, missä MacGyver viipyy

Temppujen opettelu on kissoille virkistävää ajanvietettä, energian purkamista ja mukavaa yhdessäoloa ihmisen kanssa. Kouluttamisessa on edettävä kissan ehdoilla. Jos kissa ei jaksa harjoitella, niin on harjoittelu keskeytettävä ja sitä on kokeiltava uudestaan paremmalla hetkellä. Harjoittelun aloittaminen on helpompaa kuin luulisi, kokeile ja ihastu!

Alla olevalla videolla näkyy Rudin ja Karrin harjoittelua kosketusalustan kanssa. Jokaisen tassunkosketuksen jälkeen naksautan naksutinta. Vaikka videolla ei kuulu puhetta, niin hoen vuorossa olevan kissan nimeä iloisella äänensävyllä. Tällöin kissa herää toimimaan ja iloinen äänensävy motivoi kissaa osallistumaan.

Agilityn aloittaminen,
Rudi ja Karri harjoittelevat kosketusalustan käyttöäruudolf.org

Comments are closed.